Onderstaande verklaring is opgesteld naar aanleiding van het interview in de Tubantia van zaterdag 11 januari, met de heren Peter Siers (Jubileumvoorzitter) en Herman Bodewes (President a.i.) van De Kadolstermennekes. Het betreft specifiek de uitspraken met betrekking tot het zijn van een vereniging met alleen mannelijke – werkende – leden.

De woorden met betrekking tot dit punt zijn ongelukkig gekozen en sommige passages worden tot onze spijt ook anders geïnterpreteerd dan feitelijk werd bedoeld. We betreuren dit ten zeerste en vinden het erg vervelend dat dit tot consternatie en vragen heeft geleid.

Als grootste carnavalsvereniging van Oldenzaal is De Kadolstermennekes er voor iedereen! We hebben meer dan 2000 leden, bestaande uit mannen én vrouwen, uit alle geledingen van de Oldenzaalse samenleving. Een deel van de vereniging dat in commissieverband vele activiteiten organiseert – de zogenaamde ‘werkende’ leden – is een niet gemengde club, zoals er ook meerdere zijn. Dat betekent geenszins dat we van mening zijn dat vrouwen niet actief kunnen of mogen zijn in het carnaval, of niet mee zouden kunnen organiseren bij onze club of in het algemeen.

Het fantastische 66-jarige jubileumfeest van zaterdag 11 januari laat zien dat bij ons iedereen welkom is. Het laat tevens zien dat zowel mannen als vrouwen dit feest helpen organiseren en met veel plezier genieten én bijdragen aan dit mooie volksfeest. Het carnaval van De Kadolstermennekes heeft de gemeenschap in Oldenzaal veel gebracht en we zijn hiervoor afgelopen zaterdag door de burgemeester van de Gemeente Oldenzaal onderscheiden met de Zilveren Erepenning, voor alle verdiensten en de sociale betekenis van de Kadolstermennekes voor de Oldenzaalse samenleving. Daar zijn we zeer trots op!

Desalniettemin nemen we de losgemaakte gevoelens van ongelijkheid serieus en zullen dit onderwerp na ons jubileum bespreekbaar maken binnen de vereniging, om te bekijken wat we hiermee gaan doen.

De Kadolstermennekes als vereniging wil met deze verklaring expliciet benadrukken dat ze met al haar activiteiten er voor iedereen is: ongeacht geslacht, geaardheid, afkomst, religie, leeftijd, etc. Het carnaval brengt alle mensen bij elkaar, is een inclusief feest, voor alle kleuren van de mooie (carnavals-) regenboog!

Voor vragen kunt u schriftelijk contact opnemen via info@dekadolstermennekes.nl