Op zaterdag 17 november as. stroomt de zaal van Rouwhorst ongetwijfeld weer helemaal vol met ongeduldige carnavalisten, die dan hun eerste feest mogen gaan vieren in het carnavalsseizoen 2018-2019. Dit jaar organiseert de Feestcommissie van OCV De Kadolstermennekes voor de 35e keer het Leedkesfestival en zal duidelijk worden welke artiesten het winnende Oldenzaals Carnavalslied 2019 hebben gemaakt.

Ook dit jaar heeft zich weer een 10-tal kleine en grotere groepen aangemeld met een originele tekst op een nieuwe melodie. Daaronder een aantal bekende namen als de Doar’n Dölls, FC Witpet en de Lemrackers met CK, maar ook een aantal nieuwe namen als DuoTrio en Van Spruit tot Boeskool. De Confetties zullen, als winnaars van afgelopen jaar, het feest rond 21.30 uur openen.

Vaste bezoekers van het Leedkesfestival weten dat om 11 over 11 ook een eind komt aan de regeerperiode van stadsprins Han (van Benthem) en zijn sik Boudewijn (Platvoet). De Feestcommissie heeft in samenwerking met de Hofhouding van de stadsprins ongetwijfeld weer een ontluisterend stukje humor in petto voor beide roergangers.

Voor de opvolging zullen we nog even moeten wachten tot het Prinsenbal op zaterdag 5 januari 2019. Op deze avond zullen ongetwijfeld ook de winnaars van het komende Leedkesfestival mogen optreden, want dat is één van de hoofdprijzen. Naast de felbegeerde hoofdprijs zijn er nog een aantal andere prijzen, zoals de aanmoedigingsprijs, de podiumprijs en de tekstprijs.

Alle groepen worden deze avond live begeleid door het orkest onder leiding van Toon Lansink. Een aantal groepen neemt ook zelf een aantal gastmuzikanten mee. Een deskundige jury beoordeelt de deelnemers op een aantal serieuze en minder serieuze onderdelen.

Na afloop van het wedstrijddeel zijn er afterparty’s in het voorcafé en in de grote zaal met hofkapel De Oln’zelse Köpperbloazers en deejay Magic Dré. De entree voor het Leedkesfestival is als altijd gratis.