Het hing al enige tijd in de lucht, maar afgelopen woensdag was het zover: carnaval in Noord-Oost Twente is nu formeel erkend als immaterieel erfgoed. De stichting Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft ons ‘doare’ volksfeest toegevoegd aan de lijst! 

Deze lijst bestaat uit allerlei ambachten en volksfeesten die van oudsher in de Nederlandse streken voortkomen. Het doel is om dit erfgoed te beschermen door het springlevend te helpen houden en het te borgen, waar het Kenniscentrum extra hulp bij biedt.

De toekenning is een mooi stukje erkenning hoe belangrijk carnaval is voor Noord-Oost Twente. Bert Kock, President van De Kadolstermennekes: “Carnaval is saamhorigheid, feest met en voor elkaar. Dat is iets dat ons als vereniging bindt, dat carnaval aan Oldenzaal verbindt en Noord-Oost Twente samenbrengt. Wij houden carnaval zo springlevend en deze erkenning is een mooi extra steuntje in de rug. Juist ook in deze Corona-tijd.”

Het Kenniscentrum helpt deze gemeenschappen het immaterieel erfgoed te beschermen door bijvoorbeeld hulp te bieden bij het maken van een erfgoedzorgplan en door het aanbieden van cursussen, trainingen en bijeenkomsten.

Een voorbeeld van deze extra borging is b.v. een educatiepakket dat nu ontwikkeld wordt dat leerkrachten in Oldenzaal en omstreken extra houvast biedt bij het overbrengen van kennis en vaardigheden rondom carnaval. Beginnend met het plezier, je kunt er natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen!

Er zijn ook nog meer borgingsmaatregelen genomen, wil je er meer over weten, klik dan HIER.